Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності

01008, м.Київ-8, вул. М.Грушевського,5, тел.255-21-37

 

 

3

 

24 грудня  2014 р.

 

вул. Липська,3 (зал №3)

 

19.00 год.

  

ГОЛОВУЄ

ГОЛОВА КОМІТЕТУ РИБАЛКА С.В.

 

 

СЕКРЕТАР КОМІТЕТУ ПОЛЯКОВ М.А.

ПРИСУТНІ: народні депутати України – члени Комітету

 

Дзензерський Д.В., Довбенко М.В., Демчак Р.Є., Жолобецький О.О., Клімов Л.М., Кубів С.І., Лаврик О.В., Поляков М.А., Різаненко П.О., Романюк В.М., Фурсін І.Г

 

Завідувач секретаріату Комітету Прийма І.М., заступник завідувача секретаріату Комітету Бурба І.О., головні консультанти Боцула Т.А., Василін М.П., Костенко Р.О., Мороз А.А., Ролік О.М., старший консультант Доманський Е.А.

 

ЗАПРОШЕНІ:

 

ПІБ

Організація, посада

1

Лісовенко Віталій Васильович

заступник

Міністра фінансів України

2

Пасічник Василь Васильович

заступник директора розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

3

Лукасевич Богдан Володимирович

 

директор департаменту бухгалтерського обліку

Національний банк України

4

Новіков Віктор Володимирович

директор юридичного департаменту

Національний банк України

5

Коцюба Володимир Олександрович 

директор департаменту

Міністерство фінансів України

6

Шиховець Ярослав Володимирович

заступник директора департаменту

Міністерство юстиції України

7

Коробкова Олена Анатоліївна

Виконавчий директор НАБУ

8

Михайльо Вікторія

голова правління «Альфа-банк»

9

Маноха Сергій Олександрович

перший заступник голови правління Укрексімбанку

 

Помічники-консультанти народних депутатів:

Дзензерського Д.В. – Бері В.М., Клімова Л.М. – Горбаренко В.В., Фурсіна І.Г. – М.Мельник, Різаненка П.О. – Гасюк І.С., Кубіва С.І. – Тустановський Ю., Рибалки С.В. – Лященко С.В.

Представники громадськості:

Карп Д., Сало Ю.,  Руденко Т., Саража С., Захаров О., Трайно Т., Венгрина Л., Савельєв А.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Про проект Закону про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків (реєстр. № 1564, КМУ)

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" щодо розкриття інформації (реєстр. № 1545, КМУ)

3. Про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» щодо посилення захисту прав позичальників (реєстр.№ 1610, н.д. Рибалка С.В., Романюк В.М., Довбенко М.В., Кубів С.І., Жолобецький О.О., Поляков М.А., Дзензерський Д.В.)

4. Про проект Постанови Верховної Ради України про проведення парламентських слухань на тему: «Про шляхи стабілізації банківської системи України».

5. Про проект Закону про врегулювання правовідносин між споживачами фінансових послуг та банками і фінансовими установами щодо соціального захисту незахищених верств населення, учасників АТО, бойових дій та членів їх сімей (реєстр. № 1531, н.д. Артеменко А.В.)

6. Про проект Закону про захист прав споживачів фінансових послуг від наслідків девальвації гривні (реєстр. № 1558, н.д. Мельничук С.П.)

7. Про проект Закону про додаткові гарантії захисту прав позичальників (реєстр. № 1559, н.д. Мельничук С.П.)

8. Про проект Закону про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті (реєстр. № 1558-1, н. д. України Дзензерський Д.В., Дейдей Є.С., Бриченко І.В., Лунченко В.В. та Фаєрмарк С.О.)

 

1.     СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра фінансів України  Лісовенка В.В. про проект Закону про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків (реєстр. № 1564, КМУ)

 

В обговоренні питання взяли участь: Новіков В.В., Пасічник В.В., Коцюба О.О., Кубів С.І., Довбенко М.В., Фурсін Г.І., Романюк В.М., Різаненко П.О., Демчак Р.Є., Дзензерський Д.В., Прийма І.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків (реєстр. № 1564), поданий Кабінетом Міністрів України.

 2. Доопрацювати зазначений законопроект до другого читання з урахуванням зауважень і пропозицій суб’єктів законодавчої ініціативи та Національного банку України, Міністерства фінансів України і Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

 3. Співдоповідачем з зазначеного питання визначити народного депутата України – Голову Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності  Рибалку Сергія Вікторовича.

 

Прийнято – “одноголосно”

2.     СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра фінансів України  Лісовенка В.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" щодо розкриття інформації (реєстр. № 1545, КМУ)

 

В обговоренні питання взяли участь: Поляков М.А., Кубів С.І., Романюк В.М., Демчак Р.Є., Дзензерський Д.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» щодо розкриття інформації (реєстр. № 1545), поданий Кабінетом Міністрів України.

2. Доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням зауважень та пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховною Радою України у другому читанні.

 3. Співдоповідачем із зазначеного питання визначити народного депутата України – cекретаря  Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності – Полякова М.А.

 

Прийнято – “одноголосно”

 

3.     СЛУХАЛИ:

Інформацію Голови Комітету Рибалки С.В. про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» щодо посилення захисту прав позичальників (реєстр.№ 1610, н.д. Рибалка С.В., Романюк В.М., Довбенко М.В., Кубів С.І., Жолобецький О.О., Поляков М.А., Дзензерський Д.В.)

 

В обговоренні питання взяли участь: Дзензерський Д.В., Лаврик О.В., Кубів С.І., Демчак Р.Є., Фурсін Г.І., Романюк В.М., Довбенко М.В., Новіков В.В., Різаненко П.О., Прийма І.М.

 

УХВАЛИЛИ:

У законопроекті пропонується:

- заборонити стягувати нерухоме житлове майно, що відповідає критеріям, визначеним у Законі у безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріусу;

- заборонити примусове виселення мешканців такого житлового майна у будь-якому порядку;

- заборонити стягувати у безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріусу інше майно (майнові права), яке відповідно до законодавства або кредитного договору підлягає стягненню з позичальника, зазначеного у Законі, при недостатності коштів, одержаних стягувачем від реалізації (переоцінки) предмета застави (іпотеки).

Враховуючи викладене, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» щодо посилення захисту прав позичальників (реєстр. № 1610 від 24.12.2014 р.), внесений народними депутатами України Рибалкою С.В., Довбенком М.В., Романюком В.М., Кубівим С.І., Жолобецьким О.О., Поляковим М.А. та Дзензерським Д.В., прийняти за основу та в цілому.

Доповідачем від Комітету визначено Голову Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Рибалку С.В.

 

Голосування:

«за» - 10 , «проти» - немає, «утрималися» - 2.

Рішення прийнято.

 

4.     СЛУХАЛИ:

Інформацію народного депутата України Кубіва С.І. про проект Постанови Верховної Ради України про проведення парламентських слухань на тему: «Про шляхи стабілізації банківської системи України».

 

В обговоренні питання взяли участь: Романюк В.М., Довбенко М.В., Прийма І.М., Рибалка С.В.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Відповідно до статті 234 Регламенту Верховної Ради України внести до Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України про проведення парламентських слухань на тему: «Про шляхи стабілізації банківської системи України», поданий членами Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності.

2. Співдоповідачами з зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити народного депутата України – Голову Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Рибалку С.В. та народного депутата України – члена Комітету Кубіва С.І.

 

Голосування:

«за» - 11 , «проти» - немає, «утрималися» - 1.

Рішення прийнято.

 

 

5.     СЛУХАЛИ:

Інформацію Голови Комітету Рибалки С.В. щодо відсутності на засіданні Комітету автора проекту Закону про врегулювання правовідносин між споживачами фінансових послуг та банками і фінансовими установами щодо соціального захисту незахищених верств населення, учасників АТО, бойових дій та членів їх сімей (реєстр. № 1531) н.д. Артеменка А.В.

 

В обговоренні питання взяли участь: Різаненко П.О., Романюк В.М., Демчак Р.Є., Кубів С.І., Новіков В.В., Довбенко М.В., Дзензерський Д.В.

 

УХВАЛИЛИ:

Враховуючи відсутність доповідача та автора проекту Закону про врегулювання правовідносин між споживачами фінансових послуг та банками і фінансовими установами щодо соціального захисту незахищених верств населення, учасників АТО, бойових дій та членів їх сімей (реєстр. № 1531) народного депутата Артеменка А.В., перенести розгляд питання  на наступне засідання Комітету.

 

Прийнято – “одноголосно”

 

6.     СЛУХАЛИ:

               Інформацію народного депутата України Мельничука С.П. щодо проекту Закону про захист прав споживачів фінансових послуг від наслідків девальвації гривні (реєстр. № 1558, н.д. Мельничук С.П.) та проекту Закону про додаткові гарантії захисту прав позичальників (реєстр. № 1559, н.д. Мельничук С.П.), а також інформацію заступника Голови Комітету Дзензерського Д.В. щодо проекту Закону про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті (реєстр. № 1558-1, н.д. Дзензерський Д.В.,  Дейдей Є.С., Бриченко І.В., Лунченко В.В., Фаєрмарк С.О.)

 

В обговоренні питання взяли участь: Кубів С.І., Новіков В.В., Довбенко М.В., Дзензерський Д.В., Романюк В.М., Жолобецький О.О.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Надіслати листи до Кабінету Міністрів України, Національного банку України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства оборони України, Міністерства соціальної політики України з питання взаємовідносин комерційних банків України та такої категорії осіб:

      -  особи, що перебували на військовій службі, у військових частинах, що беруть участь у Антитерористичній операції, а також добровольців, що визнані безвісно відсутніми або оголошені померлими у зоні АТО, особи, що належать до «Небесної сотні», а також їх родини;

      -  особи, які перебували на військовій службі, у військових частинах, що беруть участь у Антитерористичній операції, а також добровольців, які отримали інвалідність внаслідок такої служби, та особи, які отримали інвалідність внаслідок подій Революції гідності.

Комітет звертається з проханням утворити спільний реєстр зазначених осіб, які мають кредитні зобов’язання у банках та внески у банках, що визнані неплатоспроможними, у розрізі сум.

2. Доручити робочій групі з опрацювання питання реструктуризації валютних кредитів фізичних осіб, яка утворена Комітетом, опрацювати зазначені законопроекти і внести пропозиції щодо подання об’єднаного законопроекту, який врегулював би порушені авторами законопроектів питання.

Прийнято – “одноголосно”

 

 

 

Голова Комітету                                                            Рибалка С.В.

 

            

Секретар Комітету                                                          Поляков М.А.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету”

26 квітня 2019 15:20
01 березня 2019 12:21
15 лютого 2019 08:20
18 січня 2019 15:59
23 листопада 2018 09:52
12 листопада 2018 16:16
19 жовтня 2018 15:34
04 жовтня 2018 12:11
13 липня 2018 11:44
06 липня 2018 11:46