Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності

01008, м.Київ-8, вул. М.Грушевського,5, тел.255-21-37

 

               

   

 

                                                    69

 

                                                                                     23      травня      2017 р.

 

вул. Липська, 3, зал № 2

14.30 год.

 

ГОЛОВУЄ

ГОЛОВА КОМІТЕТУ РИБАЛКА С.В.

 

ПРИСУТНІ: члени Комітету – Довбенко В.М., Демчак Р.Є., Різаненко П.О., Романюк В.М., Клімов Л.М., Поляков М.А., Лаврик О.В.

ВІДСУТНІ: Дзензерський Д.В., Жолобецький О.О., Фурсін І.Г., Солод Ю.В.

ЗАПРОШЕНІ:

ПІБ

Організація, посада

Залєтов Олександр Миколайович

член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг

Ястреб Денис Анатолійович

член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг

Іванько Юрій Олександрович

Голова правління Товариства актуаріїв України

Іншаков Сергій Валерійович

Директор Федерації страхових посередників України

Перетяжко Андрій Іванович

Президент Української федерації убезпечення, виконавчий директор НАСК "Оранта"

Тарасов Сергій Анатолійович

Віце-президент Ліги страхових організацій України

Третякова Галина Миколаївна

Генеральний директор Української федерації убезпечення

Черняховський В’ячеслав Валерійович

Генеральний директор Асоціації «Страховий бізнес»

Помічники-консультанти народних депутатів:

Полякова М.А. – Шибіко Ю., Дзензерського Д.В. – Бері В.М., Довбенка М.В. – Безпалий С., Фурсіна І.Г. – Мельник М. та ін.

Секретаріат Комітету.

Прес-служба Голови Комітету, журналісти «Українські новини», «Інтерфакс» ТК «NewsOne» та ін.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Інформація для обговорення та узгодження позицій щодо блоків дискусійних питань, які виникли при доопрацюванні проекту Закону України про страхування (реєстр. № 1797-1) до другого читання.

2. Різне:

1) щодо звернення до Президента України про необхідність внесення проектів постанов Верховної Ради України про звільнення Гонтаревої В.О. з посади Голови Національного банку України та про призначення Голови Національного банку України у найближчий час;

 2) щодо визначення пріоритетності законопроектів, з опрацювання яких Комітет визначений головним;

3) затвердження графіку засідань Комітету на червень 2017 року.

 

Порядок денний затверджений «одноголосно».

 

1. СЛУХАЛИ:

Інформацію секретаря Комітету Полякова М.А. про узгодження позицій щодо блоків дискусійних питань, які виникли при доопрацюванні проекту Закону України про страхування (реєстр. № 1797-1) до другого читання.

 В обговоренні питання взяли участь: Довбенко М.В., Демчак Р.Є., Прийма І.М., Залєтов О.М., Лаврик О.В., Романюк В.М., Боцула Т.А., Різаненко П.О.

 

УХВАЛИЛИ:

1.     Погодити запропоновану структуру законопроекту;

2.     Максимально погодити та об’єднати правки членів Комітету;

3.     Провести додаткові консультації щодо узгодження позицій за конкретними нормами;

4.     Внести на засідання Комітету порівняльну таблицю для затвердження її для подання на розгляд Верховної Ради України.

 

Рішення прийнято «одноголосно».

2. Різне.

1) СЛУХАЛИ:

Інформацію Голови Комітету Рибалки С.В. щодо ситуації у зв’язку із заявою про відставку Голови Національного банку України Гонтаревої В.О.

 

В обговоренні питання взяли участь: Поляков М.А., Прийма І.М., Демчак Р.Є., Романюк В.М., Довбенко М.В., Різаненко П.О., Фурсін І.Г., Клімов Л.М.

 

УХВАЛИЛИ:

Надіслати лист до Президента України з наступним текстом:

Комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності на своїх засіданнях 16 травня 2017 року та 23 травня 2017 року розглянув ситуацію, яка виникла у зв’язку із заявою про відставку Голови Національного банку України Гонтаревої В.О., та ухвалив рішення звернутися до Вас із висловленням відповідної позиції Комітету. 

Комітет звернувся до Президента України листом № 04-37/9-429 від 19 жовтня 2016 року з пропозицією, у відповідності до пункту 18 статті 85 Конституції України, внести на розгляд Верховної Ради України подання про звільнення Гонтаревої В. О. з посади Голови Національного банку України у зв’язку з втратою бездоганної ділової репутації, згідно з вимогами пункту 6 частини восьмої статті 18 Закону України «Про Національний банк України».

Таке звернення було викликане непрофесійною політикою керування Голови Національного банку України Гонтаревої В.О., що призвело до дестабілізації фінансової системи України та стрімкої девальвації національної валюти, безпідставного виведення значної кількості комерційних банків з ринку і різкого зниження обсягів кредитування реального сектора економіки країни. Наслідком цього стало позбавлення робочих місць десятків тисяч працівників банків, значна втрата заощаджень громадянами України і грошових ресурсів економічними суб’єктами. Також була засуджена поведінка Гонтаревої В.О. щодо постійного ігнорування нею засідань Комітету.

З огляду на зазначене, Комітетом позитивно оцінюється факт подання Гонтаревої В.О. заяви про відставку. Відповідно до пункту 2 частини восьмої статті 18 Закону України «Про Національний банк України» Голова Національного банку звільняється з посади Верховною Радою України за поданням Президента України у зв'язку із заявою про відставку із зазначенням аргументів такого рішення, поданою у письмовому вигляді та прийнятою Президентом України.

У зв’язку із перебуванням Гонтаревої В.О. у відпустці з 11 травня 2017 року та відповідно до частини дев’ятої статті 18 Закону України «Про Національний банк України» виконуючим обов’язки Голови Національного банку України призначений Перший заступник Голови Національного банку України Смолій Я.С.

Необхідно зазначити, що тривале керівництво таким органом як Національний банку України виконуючим обов’язки не є ефективним незалежно від фахових якостей такого керівника.

Тому Комітет вважає, що зволікання із поданням про звільнення Гонтаревої В.О. та призначення наступного Голови Національного банку України є недоцільним та шкідливим для стабільності фінансово-банківської системи України.

Відповідно до частини шостої статті 18 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» та статті 207 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» Комітет, до предмета відання якого належить питання звільнення та призначення Голови Національного банку України, проводить попередній розгляд цих питань та готує відповідне рішення.

Повертаючись до хронології призначення Гонтаревої В.О. на займану посаду, необхідно зазначити, що проект Постанови про призначення Гонтаревої В.О. на посаду Голови Національного банку України (реєстр. №4114а) був поданий 18 червня 2014 року, розглянуто в профільному Комітеті в той же день та прийнятий Верховною Радою України 19 червня 2014 року.

Очевидно, що ані Комітет, ані народні депутати України в цілому не мали змоги провести повноцінного обговорення поданої кандидатури, ознайомитися із фаховим рівнем, репутацією кандидата. Як показує досвід, така поспішність у прийняття кадрових рішень не сприяють подальшій ефективній співпраці.

Враховуючи, що термін шостої сесії Верховної Ради України у пленарному режимі закінчується 13 липня 2017 року, а фіксувати ситуацію з керівництвом Національним банком України виконуючим обов’язки є небажаним, звертаємося до Вас як до єдиного суб’єкта подання відповідних законодавчих ініціатив із закликом внести проекти постанов Верховної Ради України про звільнення     Гонтаревої В.О. з посади Голови Національного банку України та про призначення Голови Національного банку України у найближчий час.

Це дасть змогу Верховній Раді України та Комітету зокрема повноцінно та зважено підійти до розгляду внесеної Вами кандидатури, з’ясувати стратегію кандидата щодо розвитку фінансової системи України, провести відкрите обговорення програми дій майбутнього очільника Національного банку України та його бачення грошово-кредитної політики.

Також пропонуємо долучити Комітет до попереднього публічного обговорення кандидатури до її внесення. Це дозволить адекватно оцінити рівень фахової підготовки кандидата, підвищити прозорість призначення Голови Національного банку України та рівень довіри до нього у подальшому.

 

Рішення прийнято: «утримався» - 1.

 

 2) СЛУХАЛИ:

Інформацію Голови Комітету Рибалки С.В. щодо визначення пріоритетності законопроектів, з опрацювання яких Комітет визначений головним станом на 23.05.2017:

1. Для розгляду Верховною Радою України:

1)                Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг, реєстр. № 2456-д (члени Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Рибалка С.В. та інші);

2)                Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення їх окремих положень з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, реєстр. № 4960-д (члени Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Рибалка С.В. та інші);

3)                Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання переказу коштів реєстр. № 5361-д (члени Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Рибалка С.В. та інші);

4)                Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо розкриття інформації на фондовому ринку та вдосконалення порядку емісії цінних паперів та розширення можли­востей для залучення капіталу), реєстр. № 5592-д (члени Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Рибалка С.В. та інші);

5)                Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо лібералізації валютних операцій для сприяння інвестиціям та експорту, реєстр. № 4866 (Ляшко О.В., Галасюк В.В., Острікова Т.Г., Рибалка С.В., Кужель О.В., Антонищак А.Ф., Кришин О.Ю., Фролов М.О., Кривенко В.М., Лабазюк С.П., Рибчинський Є.Ю., Пташник В.Ю., Козаченко Л.П., Кірш О.В., Ванат П.М., Голуб В.В.);

6)                Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих видів облігацій, реєстр. № 5068 (Різаненко П.О., Довбенко М.О., Поляков М.А.);

7)                Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення довіри між банками та їх клієнтами, реєстр. № 6027 (Рибалка С.В., Довбенко М.В. Демчак Р.Є. та інші);

8)                Проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення ефективності регуляторної діяльності Національного банку України, реєстр. № 5304 (Довбенко М.В., Фурсін І.Г., Поляков М.А. та інші);

9)                Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регульованих ринків та деривативів), реєстр. № 3498 (Демчак Р.Є., Довбенко М.В., Різаненко П.О., Поляков М.А., Фурсін І.Г., Рибалка С.В. та інші);

10)           Проект Закону України про реструктуризацію зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла, реєстр. № 4004-д (члени Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Рибалка С.В. та інші);

2. Для розгляду Комітетом:

1)                Проект Закону про страхування, реєстр. № 1797-1 (Поляков М.А., Рибалка С.В., Лаврик О.В., Жолобецький О.О., Романюк В.М., Різаненко П.О., Мартиняк С. В., Козир Б. Ю.);

2)                Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій, реєстр.№ 6141 (Різаненко П.О., Довбенко М.В., Поляков М.А.);

3)                Проект Закону України про фінансовий лізинг, реєстр. № 6395 (Довбенко М.В., Демчак Р.Є., Поляков М.А., Галасюк В.В., Дубневич Я.В., Рибалка С.В., Мацола Р.М., Шинькович А.В., Різаненко П.О., Лаврик О.В., Фурсін І.Г.);

4)                Проект Закону України про кредитні спілки, реєстр. № 6405 (Рибалка С.В., Демчак Р.Є., Лаврик О. В., Поляков М. А., Різаненко П. О., Клімов Л. М., Жолобецький О. О.);

5)                Проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання участі акціонерів в управлінні акціонерним товариством, реєстр. № 5043 (Кабінет Міністрів України);

6)                Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу, реєстр. № 6303 (Різаненко П.О., Поляков М.А., Демчак Р.Є., Іванчук А.В., Дзензерський Д.В.);

7)                Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг, реєстр. № 2413а (Президент України);

8)                Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо укладення договорів у вигляді електронного документа, реєстр. № 6028 (Демчак Р.Є., Яніцький В.П., Різаненко П.О., Сидорович Р.М., Довбенко М.В.);

3. Для реєстрації у Верховній Раді України:

1)                Проект щодо діяльності форекс-дилерів;

2)                Проект щодо діяльності ломбардів;

3)                Проект щодо про обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів;

4)                Проект щодо внесення змін до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (на основі Проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності виведення банків з ринку, продажу активів банків, а також адаптації до міжнародних стандартів та актів законодавства ЄС, реєстр. № 6273);

5)                Проект щодо системи корпоративного управління в державних банках;

6)                Проект щодо обігу іноземної валюти в України (на заміну діючого Декрету).

УХВАЛИЛИ:

1. Головам профільних підкомітетів та заступникам, які ведуть певний напрямок, провести консультації, повідомити про ступінь готовності законопроектів до розгляду та внести пропозиції щодо дати розгляду їх на Комітеті.

2. На початку кожного місяця збиратися на оперативну нараду задля визначення пріоритетності розгляду законопроектів на даний період.

 

Рішення прийнято «одноголосно»

3) СЛУХАЛИ:

Інформацію Голови Комітету Рибалки С.В. щодо затвердження графіку засідань Комітету на червень 2017 року.

УХВАЛИЛИ:

затвердити графік засідань Комітету

 

червень

06.06.2017

07.06.2017

20.06.2017

21.06.2017

 

Рішення прийнято «одноголосно»

 

 

 

Голова Комітету                                                       Рибалка С.В.  

 

 

 

Секретар Комітету                                                          Поляков М.А.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету”

26 квітня 2019 15:20
01 березня 2019 12:21
15 лютого 2019 08:20
18 січня 2019 15:59
23 листопада 2018 09:52
12 листопада 2018 16:16
19 жовтня 2018 15:34
04 жовтня 2018 12:11
13 липня 2018 11:44
06 липня 2018 11:46