СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності

21 березня 2017 року

Веде засідання Голова Комітету РИБАЛКА С.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, шановні присутні, на нашому засіданні сьогодні присутні 7 народних депутатів, тобто кворум є. Засідання оголошую відкритим.

Пропонується проголосувати за порядок денний, але перед тим я хочу надати слово моєму колезі Різаненку Павлу Олександровичу.

РІЗАНЕНКО П.О. Доброго дня! Народний депутат Різаненко. Там в порядку денному пропонується для розгляду в повторному першому читанні законопроект 5592,  який розглядався тиждень тому назад Верховною Радою і був направлений на повтор ще в першому читанні… і був направлений на повторне перше читання. В дійсності законопроект був доопрацьований нашим комітетом, і комісія  підключилася, і розглянули всі пропозиції, які  були в протоколі, і ГНЕУ ще пропонувало. І тому пропонували його сьогодні розглянути, але трошки получилося, що не врахували, що є  десятиденний термін на подання поправок. Тому ще інші суб'єкти законодавчої ініціативи мають два дні на подання, тому я пропоную зняти з розгляду на сьогоднішньому комітеті. Якщо поступлять поправки ще за  ці останні наступні два дня, то на наступному  комітеті розглянемо.  Тому це питання  прошу виключити.

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Павло Олександрович.

Шановні колеги, тоді у нас є тільки питання по заслуховуванню Національного банку відносно російських банків і санкцій.

І друге питання, це у нас МВФ… Перепрошую,  міністр не зміг приїхати, то ми зняли, графік  засідань комітету на квітень 17-го року.

 Що стосується МВФ. Я, дійсно, хотів сьогодні запросити міністра фінансів, щоб ми послухали, згідно вчора проводив Президент нараду, то нам дає гроші МВФ, то не дає, на яких умовах не дають. Але сьогодні він…  Не дають, чи дають, чи на яких умовах не дають.

Тобто, я вважаю, нам через тиждень, на сесійний тиждень треба приділити цьому час і заслухати інформацію міністра фінансів стосовно траншу  МВФ, якщо ви не заперечуєте. А тут у нас одне питання…  два питання, давайте затвердимо. Перше. Це у нас питання інформація Національного банку України про введення санкцій щодо банків з російським капіталом, відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони від 15 березня 2017 року. І друге у нас питання – це затвердження графіку засідань комітету на квітень 2017 року.

ДЕМЧАК Р.Є. Я пропоную графік розглянути першим питанням, а питання інформації Національного банку розглянути у закритому режимі і його розглянути другим.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги!

_______________. Погодитися.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Якщо Національний банк не заперечує. Не заперечує Національний банк? Тоді пропоную проголосувати в такій редакції. Хто – за, прошу голосувати. Проти? Утрималися? Один утримався. Рішення прийнято. Дякую.

Шановні колеги, тоді давайте почнемо з останнього, затвердження графіку засідань комітету на квітень.

Ігор Михайлович, ви тоді коротесенько.

ПРИЙМА І.М. Коротко. Запропоновано на квітень три дні робочих комітетських, це четвертого, п'ятого, одинадцятого. Четвертого плануємо проект законів розглянути, я думаю, що ми розглянемо саме ті, які підготовлені до повторного першого читання, це 5361, 5592 і буде 6027. Це стимулювання кредитування, три законопроекти.

А на п'яте число у нас є вже домовленість про те, що ми заслухаємо по проекту USAID, два проекти це ……… і кредитні спілки. Запросити і будуть з посольства Сполучених Штатів, і будуть представники USAID. Два проекти, це презентація буде.

Одинадцятого числа плануємо провести в режимі розгляду законопроектів, які будуть, надійдуть на цей час. От така пропозиція.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вибачаюсь, я, можливо, …… на 04.04 прозвучало 5592, да?

ПРИЙМА І.М.  5361, 5592 ті, що на повторне.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ігор Михайлович, нам окремо треба голосувати, да, за це?

ПРИЙМА І.М.  Затвердження є, тому що графік…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, в кого які пропозиції стосовно цього графіку? Тоді прошу проголосувати. Хто – за? Проти? Утрималися? Рішення прийнято.

Переходимо до другого пункту порядку денного, це інформація Національного банку стосовно санкцій російських банків. Я пропоную тоді, якщо ми вирішимо в закритому режимі, можливо, я зроблю вступне слово, а потім ми після вступного слова вже камери відправимо і будемо в закритому режимі слухати.

Шановна преса, якщо треба після комітету прокоментувати, будь ласка, ми вийдемо з колегами і прокоментуємо, якщо у вас будуть якісь питання.

Давайте проголосуємо за закрите засідання. Хто – за, прошу голосувати. Проти? Утрималися? Олег Васильович, утримався. Рішення прийнято.

Тоді давайте я вступне слово, і будемо три хвилини перерви, заслуховувати Національний банк.

Шановні колеги, я вважаю, що, дійсно, питання стосовно санкцій російських банків дуже важливе, і я вважаю, що це питання потрібно було державі приймати ще два роки тому, а то й три. Доля російських банків у нас в зв'язку з банкопадом вона росте, і присутність їх на нашому фінансово-банківському секторі теж зростає. Безумовно, коли країна російська, яка з нами воює, країна-агресор, я вважаю, неприпустимим, коли російські банки сьогодні мають вплив на фінансово-банківську систему нашої держави.

Я думаю, шановні колеги, ви пам'ятаєте, але хотів би проінформувати, що ще 20 квітня 2016 року ми проводили з Комітетом по боротьбі із корупцією, оргзлочинністю разом комітет, де одним із ключових питань було питання впливу російських банків і доля російських банків на нашому українському фінансово-банківському ринку. Є і порядок денний, і протокол, і після цього, якщо я не помиляюсь, ми відправляли листа на голову РНБО. Тому що, я вважаю, що таким питанням повинні займатися і Кабінет Міністрів, і Національний банк, і РНБО, і Служба безпеки України, якщо потрібно. Тому що, за моєю інформацією, я не знаю, зараз ми почуємо, є інформація у Національного банку чи ні, через ці ж самі банки в окупованих наших територіях сьогодні отримують на окупованих територіях працівники начебто так званих якихось там посад гроші через ці карточки, рахунки. То есть, мені хотілось відповідь на це питання отримати.

А також те, що ми відповідь отримали від Ради національної безпеки, я можу вам його прочитати резолютивну частину. Зважаючи на актуальність питання щодо  оздоровлення фінансово-кредитної  сфери та припинення відпливу капіталу за кордон, прошу вас надати РНБО матеріали та пропозиції щодо конкретних заходів, спрямованих на врегулювання ситуації, зокрема за результатами розгляду на  спільному засіданні у Верховній Раді України з питань фінансової політики та банківської діяльності та протидії та запобігання  корупції.

Ми такі пропозиції, своє рішення і бачення подали. І мені дуже хотілось би, щоб через рік, а майже півтора роки, це питання піднімалося, а щоб,  ну,  держава сьогодні реагувала вчасно на ці виклики.  І давайте послухаємо сьогодні Національний банк, що  Національний банк буде робити, які заходи, контрзаходи, може разом з іншими державними інституціями для того, щоб ця проблема не була проблемою в нашій країні.

Дякую за увагу.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку