Комітет Верховної Ради України

 з питань фінансової політики і банківської діяльності

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

                                                    від 4 квітня 2017 р.

 

 

 

 

 

Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання переказу коштів

реєстр. № 5361, доопрацьований на повторне перше читання

 

 


На засіданні Комітету 4 квітня 2017 року (Протокол № 65) розглянуто доопрацьований на повторне перше читання проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання переказу коштів (реєстр. № 5361).

Метою законопроекту є удосконалення регулювання платіжних систем, упорядкування діяльності небанківських фінансових установ на ринку платіжних послуг, надання права небанківським фінансовим установам здійснювати випуск електронних грошей, удосконалення порядку здійснення оверсайту платіжних систем, приведення національного кримінального законодавства до вимог європейського законодавства.

 

Законопроект доопрацьований робочою групою в Комітеті, відповідно до пропозицій та зауважень, що були виголошені при його розгляді на пленарному засіданні Верховної Ради України 14 березня 2017 року та що надійшли в Комітет до першого читання від Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури України, Національної поліції України, українських та міжнародних фінансових фахових асоціацій. 

При доопрацюванні законопроекту за мету було визначено забезпечення відновлення довіри громадян та збільшення інвестицій в розвиток платіжного ринку України, а також усунення концентрації електронних платіжних послуг в Топ-10 учасників ринку.

Зазначені питання пропонується вирішувати методом передбаченим Директивою ЄС 2015/2366 – підконтрольним плановим введенням на ринок прогнозованої кількості нових постачальників платіжних послуг з числа тих, хто раніше отримав ліцензії Національного банку України на переказ коштів без відкриття рахунків та бажають фінансувати розвиток платіжних технологій та безготівкових розрахунків.

Вдосконалені питання відповідальності за посягання шахраїв на гроші громадян, посилена кримінальна відповідальність за платіжні злочини.

Виключені положення проекту, які обмежували конкуренцію платіжних систем та передбачали участь Державного Казначейства України в безпосередньому обслуговуванні  громадян.

Також було проведено доопрацювання законопроекту у таких напрямках:

-              визначено і розмежовано права та обов’язки постачальників послуг – банків та інших постачальників платіжних послуг;

-              визначено повноваження Національного банку України щодо встановлення рівня статутного та власного капіталу, контролю обігу коштів отриманих постачальниками від користувачів;

-              передбачено відкриття рахунків суб’єктами ринку, які є еквівалентні процедурам, притаманним фінансовому ринку ЄС та практиці реалізації платіжної Євро директиви;

-              впорядковані процедури реєстрації суб’єктів ринку в Реєстрі платіжної інфраструктури;

 

З огляду на вищенаведене,

 

Комітет  в и р і ш и в:

 

 1. Внести до Верховної Ради України на повторне перше читання доопрацьований проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання переказу коштів та рекомендувати прийняти його за основу.

 

2. Створити робочу групу за участі народних депутатів України - членів Комітету, Кабінету Міністрів України, Національного банку України, Генеральної прокуратури України, Національної поліції України, фахових асоціацій та експертів для доопрацювання законопроекту до другого читання.

 

3. Доповідачем з зазначеного питання визначити народного депутата України – Голову Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Рибалку Сергія Вікторовича.

 

 

 

Голова Комітету                                                               С. В. Рибалка

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Рішення Комітету”

17 червня 2022 15:16
06 грудня 2021 14:23
05 лютого 2021 12:27
17 листопада 2020 16:44
19 вересня 2019 16:46
28 лютого 2019 12:17
27 лютого 2019 11:57
08 лютого 2019 15:53
07 лютого 2019 12:05
23 листопада 2018 09:51