Комітет Верховної Ради України

 з питань фінансової політики і банківської діяльності

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

                                                    від 30 березня 2016 р.

 

 

 

 

Про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо надання послуги переказу коштів

реєстр. № 3669 від 17.12.2015 р.

 

 

На засіданні Комітету 30 березня 2016 року (Протокол №41) розглянуто проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо надання послуги переказу коштів, (реєстр. № 3669). Проект розроблено з метою розвитку ринку послуги з переказу коштів в Україні, а також пов'язаних ринків (ринку торгівлі через мережу Інтернет, в тому числі міжнародної торгівлі, ринку експрес-перевезень).

Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про Національний банк України», «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», які передбачатимуть право фінансових установ надавати послугу із переказу коштів шляхом укладення агентських договорів із юридичними особами. При цьому пропонується запровадити можливість здійснення агентами лише однієї операції, а саме - приймання готівки для подальшого її переказу. Для забезпечення виконання Національним банком України функції державного регулювання діяльності з переказу коштів пропонується передбачити обов'язок фінансової установи повідомити Національний банк України про укладені нею агентські договори. Для забезпечення захисту прав та інтересів споживачів послуг пропонується передбачити відповідальність фінансової установи перед споживачем за дії агента.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України  у своєму висновку за № 16/3-364/3669(71125) від 25.03.2016р. зазначає, що в цілому не заперечує можливості прийняття внесеного законопроекту та вважаючи слушними аргументи, наведені у супровідних документах на його користь, одночасно вважає за доцільне висловити щодо нього зауваження і пропозиції, які Комітет зможе розглянути при доопрацюванні законопроекту до другого читання.

 Національний банк України у своєму висновку за № 18-0006/19987 від 09.03.2016р. зазначає, що діяльність небанківських фінансових установ є важливою для надання фізичним особам низки фінансових послуг, зокрема послуг з переказу коштів. Надавати такі послуги небанківські фінансові установи можуть як через пункти приймання готівки так і через платіжні пристрої, що дозволяє зробити сервіс з надання таких послуг зручним для споживачів. У той же час, Національний банк розуміє необхідність розширення можливостей доступу споживачів до послуги з переказу коштів.

Національний банк вважає за можливе розглянути питання надання права небанківським фінансовим установам залучати комерційних агентів для виконання операцій по прийняттю готівки для її наступного переказу за умови встановлення для таких агентів на законодавчому рівні обов’язку здійснення вказаних операцій із застосуванням РРО (шляхом внесення відповідних доповнень до пункту 2 статті 9 Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”) та відповідальності за порушення порядку приймання готівки для подальшого її переказу (шляхом внесення відповідних доповнень до статті 1313 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Враховуючи вищевикладене, Національний банк України вважає за можливе підтримати проект Закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо надання послуги переказу коштів” за умови доповнення його положеннями щодо встановлення вимоги до агентів небанківських фінансових установ обов’язково застосовувати РРО при здійсненні операцій з приймання готівки для подальшого її переказу та відповідальності за порушення порядку приймання готівки для подальшого її переказу.      

Кабінет Міністрів України своїм висновком за № 1115/0/2-16 від 22.01.2016р. не підтримує законопроект, зауважуючи на вимогах статті 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» якими зазначається, що операції агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування повинні здійснюватися із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій, що сприятиме створенню умов для забезпечення контролю за розрахунковими операціями, які здійснюються небанківськими фінансовими установами.   

 

З огляду на вищенаведене,

Комітет  в и р і ш и в:

 

 1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо надання послуги переказу коштів, (реєстр. № 3669), поданий народними депутатами України: Рибалкою С. В., Довбенком М. В., Фурсіним І. Г. та іншими.

 

 2. Доповідачем та співдоповідачем з зазначеного питання визначити народного депутата Українипершого заступника Голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльностіДовбенка Михайла Володимировича.

 

 

Голова Комітету                                                               С. В. Рибалка

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Рішення Комітету”

17 червня 2022 15:16
06 грудня 2021 14:23
05 лютого 2021 12:27
17 листопада 2020 16:44
19 вересня 2019 16:46
28 лютого 2019 12:17
27 лютого 2019 11:57
08 лютого 2019 15:53
07 лютого 2019 12:05
23 листопада 2018 09:51