Звіт про роботу Комітету за період 6 сесії 8 скликання

15 вересня 2017, 13:00

 

ІНФОРМАЦІЯ

  про роботу Комітету Верховної Ради  України

з питань фінансової політики і банківської діяльності

за 6 сесію VIIІ скликання 

(лютий 2017 - липень 2017 року)

 

За період роботи шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання Комітетом з питань фінансової політики і банківської діяльності було проведено 13 засідань Комітету, на яких було розглянуто 34 питань порядку денного,  внесено на розгляд Верховної Ради України 14 законопроектів з попереднім висновком головного Комітету, очікують розгляду 21 законопроект, які підготовлені Комітетом до розгляду Верховною Радою України.

За результатами розгляду Верховною Радою України прийнято в цілому  Закон України «Про спрощення процедур капіталізації та реорганізації банків» (№ 1985-VIII), у першому читанні прийнято проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів) (реєстр № 5592-д), направлено на повторне друге читання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення захисту прав споживачів фінансових послуг (реєстр № 2456-д), та на повторне перше читання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення довіри між банками та їх клієнтами (реєстр № 6027). Нажаль, протягом роботи шостої сесії Верховної Ради України, підготовлені декілька раз Комітетом тематичні дні задля прийняття важливих законопроектів фінансово-банківського сектору, зривались або не мали ефективності через політичні мотиви.

До секретаріату Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності за шосту сесію надійшло на опрацювання 1389 документів, розглянуто 137 звернень громадян, 11 інформаційних запитів та 8 електронних петицій, що не набрали достатньої кількості голосів.

 Особливої уваги заслуговують проведення тих засідань Комітету, на яких слухали:

- 14 березня 2017 року інформацію Національного банку України про Концепцію нового валютного регулювання. Доповідачі: перший заступник Голови Національного банку України Смолій Я.В., заступник Голови Національного банку України Чурій О.Є.;

 

- про оновлення засад стратегічного реформування державного банківського сектору. Доповідачі: перший заступник Міністра фінансів України Маркарова О.С.,  заступник Голови Національного банку України Рожкова К.В.,  Голова Правління ПАТ «Державний ощадний банк» Пишний А.Г.,  Голова Правління ПАТ ««Державний експортно-імпортний банк України» Гриценко О.В.,  Голова Правління АБ «Укргазбанку» Шевченко К.Є.,  Голова Правління ПАТ КБ «ПриватБанк» Шлапак О.В. та ін.

 -                 5 квітня 2017 року - презентацію Проекту технічної допомоги USAID «Кредитування сільськогосподарських виробників» в Україні та пропозицій щодо нової редакції Закону України «Про кредитні спілки», за участі:

Стівен Гон’є (Steven Gonyea)

Директор, Відділ економічного зростання, USAID/Ukraine

Стівен Ринецкі (Steven Rynecki)

Заступник Директора, Відділ економічного зростання, USAID/Ukraine

Ева Сєржиньска (Ewa Sierzynska)

Директор, Проект «Кредитування сільськогосподарських виробників» в Україні», USAID/Ukraine

Роберт Бонд (Robert Bond)

Директор, Проект USAID «Трансформація фінансового сектору»

Патрік Рейдер (Patrick Rader)

Директор, Проект USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку»

Павел Гржесік (Grzesik Pawel)

Головний радник із питань політики, USAID/Проект «Кредитування сільськогосподарських виробників»

Ліщитович Наталія Кирилівна

Заступник директора, USAID/Проект «Кредитування сільськогосподарських виробників»

Пашко Ігор Володимирович

Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг

Козинець Петро Миколайович

президент Національної асоціації кредитних спілок України

Мороз Ольга Леонідівна

президент Всеукраїнської асоціації кредитних спілок




- 24 травня 2017 року - інформацію щодо результатів роботи Міністерства фінансів України за 2016 рік та січень-квітень 2017 року, а також плану роботи Міністерства фінансів України на 2017 рік. Доповідачем виступила Перший заступник Міністра фінансів України Маркарова О.С.

 Проведені робочі групи, зустрічі, наради та круглі столи:

26.01.2017

Робоча група з питань вдосконалення платіжного законодавства та безпеки платіжних операцій за участю банків-членів платіжних систем.

01.02.2017

Нарада з керівництвом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, та членами Президії Моторного (транспортного) страхового бюро України щодо вдосконалення законодавства у сфері обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

16.02.2017

Нарада членів Комітету з керівниками Національного банку України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо законотворчої роботи Комітету.

20.02.2017

Робоча група щодо вдосконалення законодавства у сфері кредитної кооперації України.

22.02.2017

Нарада членів Комітету з керівниками Національного банку України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо законотворчої роботи Комітету.

Робоча група з доопрацювання до другого читання проекту Закону України про страхування (реєстр. № 1797-1).

27.02.2017, 28.02.2017, 01.03.2017, 02.03.2017, 06.03.2017, 09.03.2017, 13.03.2017

Робоча група з доопрацювання до другого читання проекту Закону України про страхування (реєстр. № 1797-1).

15.03.2017

Робоча зустріч щодо перспектив розвитку ринку кредитної кооперації за участі Президента Всесвітньої ради кредитних спілок Брайана Бренча та директора Варшавського офісу Польської Національної асоціації кооперативних заощаджень та кредитних спілок, Павела Гжесіка.

Робоча зустріч із Масару Танака, Радником Міністра фінансів України.

Робоча група щодо проблемних питань на ринку страхування життя при Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

14.04.2017

Робоча група щодо вдосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб.

Робоча група щодо проблемних питань на ринку страхування життя, створена у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

18.04.2017

Робоча група з доопрацювання до другого читання проекту Закону України про страхування (реєстр. № 1797-1).

19.04.2017

Круглий стіл «Проблемні питання на ринку страхування життя та шляхи їх подолання».

26.04.2017

Робоча зустріч з обговорення Концепції створення Фінансового омбудсмена в Україні в системі захисту прав споживачів фінансових послуг, представленої Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

27.04.2017

Конференція «Безпека розрахунків та операцій з платіжними інструментами та кредитами».

28.04.2017

Робоча група щодо проблемних питань на ринку страхування життя, створена у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

11.05.2017

Міжвідомча робоча група із створення в Україні Експортно-кредитного агентства (ЕКА).

19.05.2017

Робоча зустріч щодо обговорення ситуації, яка склалася внаслідок не включення недержавних пенсійних фондів до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Робоча група з доопрацювання до другого читання проекту Закону України про страхування (реєстр. № 1797-1).

21.05.2017

Робоча група з доопрацювання до другого читання проекту Закону України про страхування (реєстр. № 1797-1).

26.05.2017

Круглий стіл «Запровадження обов’язкової накопичувальної пенсійної системи в Україні».

Робоча зустріч Голови Комітету із заступником Торгового представника США з питань Європи і Середньої Азії Бетсі Хафнер, представником Міністерства фінансів США Стівом Свортц, а також представниками Посольства США.

07.06.2017

          Розширена робоча нарада членів Комітету за участі керівництва Національного банку України, Міністерства фінансів України та Ради Національного банку України для обговорення ситуації з грошово-кредитною та валютною політикою, а також узгодження позицій щодо перспективних законодавчих ініціатив та пріоритетних завдань Комітету до кінця шостої сесії Верховної Ради України.

09.06.2017

Круглий стіл «Розвиток ринку лізингу в Україні».

15.06.2017

Круглий стіл «Закон про споживче кредитування: набрання чинності».

20.06.2017

Робоча група з питань безготівкових розрахунків за участю представників Національного банку України та банків-членів платіжних систем.

23.06.2017

Засідання Клубу банкірів «Довгий інвестиційний ресурс в Україні: джерела, потреби, сфери вкладення».

04.07.2017

Робоча група із доопрацювання проекту Закону Укоаїни про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування (реєстр. № 6027).

12.07.2017

Робоча нарада членів Комітету за участі керівництва Національного банку України, Міністерства фінансів України та ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК»,  присвячена обговоренню  фінансової звітності ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» за 2016 рік із звітом незалежного аудитора, звіту аудитора за результатами аналізу потреби банку у капіталі від 19 березня 2017 року та ситуації, яка склалася у зазначеному банку. Запрошені: Смолій Яків Васильович – В.о. Голови Національного банку України, Шлапак Олександр ВіталійовичГолова Правління ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» та ін.

13.07.2017

Робоча група щодо вдосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб.

21.07.2017

Робоча зустріч з представниками Офісу Верховної Ради України із фінансового та економічного аналізу щодо перспектив співробітництва з Комітетом.

Протягом всього періоду:

Робота в складі цільової команди реформи фінансового сектору (реалізація Комплексної Програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року) щодо статусу реалізації проектів з виконання Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020.