Протокол №52

27 вересня 2016, 12:27

 

 

 

 

Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності

01008, м.Київ-8, вул. М.Грушевського,5, тел.255-21-37

 

               

   

 

                                                    52

 

                                                                                     20    вересня    2016 р.

 

вул. Липська, 3, зал № 2

14.30 год.

 

ГОЛОВУЄ

ГОЛОВА КОМІТЕТУ РИБАЛКА С.В.

 

ПРИСУТНІ: члени Комітету – Довбенко В.М., Демчак Р.Є., Жолобецький О.О., Різаненко П.О., Романюк В.М., Лаврик О.В., Фурсін І.Г.

ВІДСУТНІ: Дзензерський Д.В., Клімов Л.М., Поляков М.А., Солод Ю.В.

ЗАПРОШЕНІ:

ПІБ

Організація, посада

 

Зубрій Віталій Петрович 

 

заступник Голови Державної служби фінансового моніторингу України

Кононенко Павло Миколайович

перший заступник прокурора м. Києва

Оленчик Андрій Ярославович

заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

Рудуха Наталія Євгенівна

заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

Балашов Андрій Вікторович

 

начальник Управління Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України

Ястреб Денис Анатолійович

Член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг

Максимчук Ольга Василівна

Член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг

Гелетій Юрій Ігорович 

 

директор департаменту фінансової політики Міністерство фінансів України

Береза Ігор Володимирович

директор департаменту фінмоніторингу

Національного банку України

Заморський Олег Володимирович

директор юридичного департаменту 

Національного банку України

Гаєвський Ігор Миколайович

директор Департаменту координації системи фінансового моніторингу 

Черняк Віталій Васильович

заступник директора департаменту фінмоніторингу Національного банку України

Шевченко Андрій Григорович

 

заступник завідуючого відділом процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного звинувачення

Генеральна прокуратура України

Бялік Дан
Тучкова Інна Василівна 
Базюченко Анатолій Олексійович
Лукашенко Григорій 

представники від вкладників 

ПАТ "Михайлівський"

 

Помічники-консультанти народних депутатів:

Жолобецького О.О. – Соловйов А.С., Полякова М.А. – Бірюк С.О., Дзензерського Д.В. – Бері В.М. та ін.

Прес-служба Голови Комітету, журналісти «Інтерфакс Україна», «РБК-Україна» та ін.

Секретаріат Комітету.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення їх окремих положень з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів (реєстр. № 4960 від 12.07.2016 р., н.д. Демчак Р.Є., Довбенко М.В., Різаненко П.О., Порошенко О.П., Соловей Ю.І., Левус А.М., Поляков М.А., Клімов Л.М., Лабазюк С.П.)

2. Щодо формування спостережної ради на виконання Закону України «Про фінансову реструктуризацію»

3. РІЗНЕ:

- обговорення питання щодо ситуації, яка склалась з постраждалими вкладниками ПАТ «Банк Михайлівський»;

- затвердження розкладу засідань Комітету;

- обговорення плану заходів Комітету на період роботи 5 сесії Верховної Ради   України восьмого скликання.

 

1. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Голови Комітету Демчака Р.Є. щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення їх окремих положень з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів (реєстр. № 4960 від 12.07.2016 р.)

 

В обговоренні питання взяли участь: Лаврик О.В., Зубрій В.П., Фурсін І.Г.,  Романюк В.М., Береза І.В., Прийма І.М., Рибалка С.В.

 

УХВАЛИЛИ:

Голосування щодо рекомендації Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення їх окремих положень з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів (реєстр. № 4960 від 12.07.2016 р.) не набрала достатньої кількості голосів.

 

 «за» - 4 , «проти» - немає, «утрималися» - 4.

Рішення не прийнято.

2. СЛУХАЛИ:

Інформацію першого заступника Голови Комітету Довбенка М.В. щодо формування спостережної ради на виконання Закону України «Про фінансову реструктуризацію».

 

В обговоренні питання взяли участь: Лаврик О.В., Романюк В.М., Демчак Р.Є., Прийма І.М.

 

УХВАЛИЛИ:

Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про фінансову реструктуризацію» від 14.06.2016 № 1414-VIII, метою якого є сприяння відновленню господарської діяльності боржників, які перебувають у критичному фінансовому стані, шляхом реструктуризації їх грошових зобов’язань та/або їх господарської діяльності; підтримки стабільності фінансової системи; забезпечення доступу боржників до фінансування для відновлення їх господарської діяльності.

Відповідно до статті 14 цього Закону Спостережна рада є координаційним органом з питань організації та проведення процедури фінансової реструктуризації.

Спостережна рада складається з дев’яти осіб:

 - по одному представнику від Національного банку України, Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Міністерства юстиції України,

- п’ятьох представників від об’єднань учасників фінансових ринків, об’єднань представників бізнесу, експертів фінансового ринку, кандидатури яких проходять обговорення на відкритому засіданні комітету Верховної Ради України, до предметів відання якого належать питання регулювання ринків фінансових послуг, який шляхом прийняття рішення делегує таких представників до Спостережної ради.

Зважаючи на важливу роль, яку буде відігравати Спостережна рада у процедурі фінансової реструктуризації, доцільним є попереднє визначення умов розгляду кандидатур до Спостережної ради для забезпечення прозорості та ефективності процесу делегування Комітетом відповідних представників.

З цією метою були проведені консультації з експертами міжнародних організацій, в тому числі Європейського банку реконструкції та розвитку, а також банківських асоціацій, в результаті яких було підготовлено проект Умов розгляду кандидатур до Спостережної ради на виконання вимог Закону України «Про фінансову реструктуризацію».

УМОВИ

розгляду кандидатур до Спостережної ради на виконання вимог Закону України «Про фінансову реструктуризацію»

 

І. Для делегування до участі у конкурсному відборі кандидатів необхідно подати:

1. Заяву у довільній формі, підписану уповноваженою особою керівного органу суб’єкту подання;

2. Копії документів, що підтверджують легалізацію суб’єкту подання, у тому числі установчих документів, засвідчені підписом уповноваженої особи та печаткою суб’єкту подання (при наявності).

ІІ. Кандидат повинен відповідати таким вимогам:

1. Мати вищу освіту, при цьому перевага надається кандидатам, які мають освіту у сфері фінансів, банківської справи, права, бухгалтерського обліку та аудиту, оціночної діяльності, управління та інвестицій.

2. Мати досвід роботи на фінансових ринках не менше 5 років із спеціалізацією щодо адміністрування кредитів, банківського інвестування, реструктуризації кредитів, або юридичної практики.

3. Мати бездоганну ділову репутацію – відповідати вимогам законодавства України, у тому числі нормативно-правових актів Національного банку України щодо бездоганності ділової репутації та відсутності ознак, які можуть кваліфікувати особу, як таку, що не має бездоганної ділової репутації.

Додатково до документів, зазначених у розділі І кандидат надає детальну біографічну довідку із розкриттям інформації згідно пунктів 1-3 розділу ІІ цих Умов та мотиваційний лист, у якому він/вона викладає своє бачення забезпечення процесу реалізації Закону України «Про фінансову реструктуризацію» і власну роль у цьому. Біографічна довідка підписуються кандидатом власноруч.

Рішення приймається Комітетом з питань фінансової політики і банківської діяльності на підставі отриманих документів та співбесіди. За необхідності Комітет має право вимагати від кандидата надання додаткової інформації або документів.

В разі, якщо обраний член Спостережної ради перестав відповідати вищезазначеним умовам, його членство припиняється, а новий кандидат обирається Комітетом з питань фінансової політики і банківської діяльності з числа тих, які подали заявки раніше, в разі відповідності нового кандидата викладеним умовами конкурсу на момент його обрання.

Будь-який представник, який перестав відповідати умовам, щоб бути кандидатом після його/її призначення членом, має негайно піти у відставку або буде звільнений від виконання обов’язків за рішенням Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності, який призначить нового представника з тих, які вже подали прийнятні заявки, дотримуючись тієї ж процедури.

Виходячи з вищевикладеного, Комітет вирішив:

1. Затвердити Умови розгляду кандидатур до Спостережної ради на виконання вимог Закону України «Про фінансову реструктуризацію», оприлюднити їх на веб-сторінці Комітету та повідомити кандидатів, які вже подані;

2. Визначити граничний термін подання кандидатур відповідно до затверджених умов до 14.00 середи, 28 вересня 2016 року для попереднього надання інформації членам Комітету;

3. Звернутися до Національного банку України щодо підтвердження бездоганності ділової репутації кандидатів та відсутності ознак, які можуть кваліфікувати особу, як таку, що не має бездоганної ділової репутації;

4. Провести конкурсний відбір до Спостережної ради на відкритому засіданні Комітету 5 жовтня 2016 року за особистої участі кандидатів.

 

Голосування:

«за» - 6 , «проти» - немає, «утрималися» - 2

Рішення прийнято.

 

3. СЛУХАЛИ:

Інформацію Голови Комітету Рибалки С.В. та голови підкомітету з питань цінних паперів, фондового ринку, діяльності рейтингових агентств та електронної комерції Різаненка П.О. щодо ситуації, яка склалась з постраждалими вкладниками ПАТ «Банк Михайлівський».

 

В обговоренні питання взяли участь: Бялік Д., Оленчик А.Я., Довбенко М.В., Кононенко П.В., Романюк В.М., Демчак Р.Є., Прийма І.М.

 

УХВАЛИЛИ:

Заслухана інформація прийнята до уваги з метою напрацювання наступних кроків для вирішення даної ситуації.

 

 

Голова Комітету                                                       Рибалка С.В.  

 

 

 

Секретар Комітету                                                          Поляков М.А.