Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності

01008, м.Київ-8, вул. М.Грушевського,5, тел.255-21-37

 

               

   

                                                    65

 

                                                                                     4     квітня      2017 р.

 

вул.Липська, 3, зал № 2

14.30 год.

 

ГОЛОВУЄ

ГОЛОВА КОМІТЕТУ РИБАЛКА С.В.

 

ПРИСУТНІ: члени Комітету – Довбенко В.М., Демчак Р.Є., Дзензерський Д.В., Жолобецький О.О., Різаненко П.О., Поляков М.А., Фурсін І.Г.

ВІДСУТНІ: Клімов Л.М., Романюк В.М., Лаврик О.В., Солод Ю.В.

ЗАПРОШЕНІ:

ПІБ

Організація, посада

Смолій Яків Васильович

Перший заступник Голови Національного банку України 

Маркарова Оксана Сергіївна

перший заступник Міністра фінансів України

Лапко Наталія Григорівна

в.о. директора департаменту

платіжних систем Національного банку України

Гелетій Юрій Ігорович 

 

директор департаменту фінансової політики Міністерства фінансів України

Козлова Ольга Іванівна

начальник Управління Юридичного департаменту Національного банку України

 

Помічники-консультанти народних депутатів:

Полякова М.А. – Шибіко Ю., Дзензерського Д.В. – Бері В.М., Довбенка М.В. – Безпалий С. та ін.

Прес-служба Голови Комітету, Різаненка П.О., журналісти «УНІАН», «Інтерфакс-Україна», ТК «News One» та ін.

Секретаріат Комітету.

 

Перед голосуванням за затвердження порядку денного н.д. Дзензерський Д.В. вніс пропозицію перенести розгляд законопроекту про внесення змін до про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення довіри між банками та їх клієнтами (реєстр. № 6027, від 03.02.17, н.д. Рибалка С.В., Довбенко М.В., Демчак Р.Є., Різаненко П.О., Поляков М.А., Фурсін І.Г.) на наступне засідання Комітету.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання переказу коштів (реєстр. № 5361, від 04.11.16, н.д. Демчак Р.Є., Довбенко М.В., Різаненко П.О., Журжій А.В., Рибалка С.В., Фурсін І.Г.)

2. Обговорення питання про перегляд попереднього рішення Комітету щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регульованих ринків та деривативів) (реєстр. № 3498, від 20.11.2015, н.д. Демчак Р.Є., Різаненко П.О.,  Кутовий Т.В.,   Продан О.П., Третьяков О.Ю., Галасюк В.В., Кацер-Бучковська Н.В., Поляков М.А.,  Фурсін І.Г., Козаченко Л. П.,  Рибалка С. В., Шверк Г.А.,  Івченко В.Є., Мірошніченко І.В., Святаш Д.В.)

 

Порядок денний затверджений одноголосно.

1. СЛУХАЛИ:

Інформацію Голови Комітету Рибалки С.В. щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання переказу коштів (реєстр. № 5361), повторне перше читання.

 

В обговоренні питання взяли участь: Демчак Р.Є., Довбенко М.В., Різаненко П.О.

 

УХВАЛИЛИ:

Проведено доопрацювання законопроекту у таких напрямках:

- визначено і розмежовано права та обов’язки постачальників послуг – банків та інших постачальників платіжних послуг;

- визначено повноваження Національного банку України щодо встановлення рівня статутного та власного капіталу, контролю обігу коштів отриманих постачальниками від користувачів;

- передбачено відкриття рахунків суб’єктами ринку, які є еквівалентні процедурам, притаманним фінансовому ринку ЄС та практиці реалізації платіжної Євро директиви;

- впорядковані процедури реєстрації суб’єктів ринку в Реєстрі платіжної інфраструктури;

З огляду на вищенаведене,

 1. Внести до Верховної Ради України на повторне перше читання доопрацьований проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання переказу коштів та рекомендувати прийняти його за основу.

 

2. Створити робочу групу за участі народних депутатів України - членів Комітету, Кабінету Міністрів України, Національного банку України, Генеральної прокуратури України, Національної поліції України, фахових асоціацій та експертів для доопрацювання законопроекту до другого читання.

 

3. Доповідачем з зазначеного питання визначити народного депутата України – Голову Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Рибалку Сергія Вікторовича. (рішення Комітету додається)

 

Рішення прийнято «одноголосно».

2. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Голови Комітету Демчака Р.Є. про перегляд попереднього рішення Комітету щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регульованих ринків та деривативів) (реєстр. № 3498).

 

В обговоренні питання взяли участь: Різаненко П.О., Прийма І.М., Рибалка С.В.

 

УХВАЛИЛИ:

законопроект № 3498 був двічі підтриманий та рекомендований до прийняття Верховною Радою у другому читанні та цілому на засіданнях Комітету 14 червня 2016 року (протокол № 50) та 18 жовтня 2016 року (протокол № 55). Водночас, частина п'ята статті 44 Закону України "Про комітети Верховної Ради України" визначає, що "прийняті комітетом акти можуть бути переглянуті, якщо за це проголосує більшість від затвердженого Верховною Радою України складу членів комітету".

 

З огляду викладеного вище, за наслідками розгляду та обговорення законопроекту, Комітет  в и р і ш и в:

 

1. Скасувати такі рішення Комітету щодо Проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регульованих ринків та деривативів" (реєстр. № 3498):

1) зазначене у пункті 1 протоколу № 50 від 14 червня 2016 року;

2) зазначене у пункті 2 протоколу № 55 від 18 жовтня 2016 року.

 

2. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду Проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регульованих ринків та деривативів (реєстр. № 3498) в другому читанні прийняти рішення, передбачене пунктом 5 частини першої статті 123 Регламенту Верховної Ради, тобто повернути законопроект Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності на доопрацювання з наступним поданням на повторне друге читання.

3. Доповідачем із зазначеного питання визначити народного депутата України – заступника Голови Комітету Демчака Р.Є. (рішення Комітету додається)

Рішення прийнято «одноголосно».

 

3. Різне.

Народний депутат Різаненко П.О. підняв питання щодо пенсійної реформи в частині запровадження другого рівня, тобто накопичувальної системи, та запропонував разом з комітетами економічної політики та  соціального захисту провести комітетські слухання з даного питання. 

Народний депутат Довбенко М.В.:

1) з приводу доопрацювання законопроекту №3670 про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, з узгодженими позиціями зареєструвати його як №3670д (доопрацьований) та з проханням до всіх бажаючих членів комітету долучатися до співавторства.

2) про створення робочої групи та проведення круглого стілу з  обговорення законопроекту про управління проблемними активами. Перше засідання робочої групи запланувати на наступну середу.

            Народний депутат Демчак Р.Є. зробив оголошення про створення робочої групи по законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності виведення банків з ринку, продажу активів банків, а також адаптації до міжнародних стандартів та актів законодавства ЄС, реєстр.№6273, та запросив всіх до співпраці.

 

 

Початок форми

Кінець форми

Голова Комітету                                                       Рибалка С.В.  

 

 

 

Секретар Комітету                                                          Поляков М.А.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету”

26 квітня 2019 15:20
01 березня 2019 12:21
15 лютого 2019 08:20
18 січня 2019 15:59
23 листопада 2018 09:52
12 листопада 2018 16:16
19 жовтня 2018 15:34
04 жовтня 2018 12:11
13 липня 2018 11:44
06 липня 2018 11:46