рішення 1652

02 червня 2015, 16:43


В Е Р Х О В Н А   Р А Д А   У К Р А Ї Н И
Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності

01021, м. Київ-21, вул. Липська, 3

 

 

 
Р І Ш Е Н Н Я

 

Про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо захисту прав споживачів на ринку фінансових послуг

реєстр. № 1652 від 24.03.2015 р.

 

02” червня 2015 року

 

Комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності на своєму засіданні 02.06.2015 року розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо захисту прав споживачів на ринку фінансових послуг (реєстр. № 1652 від 24.03.2015 р.), внесений народним депутатом України Поляковим М.А.

Проект Закону розроблено з метою створення правових основ для забезпечення захисту інтересів споживачів фінансових послуг шляхом застосування заходів впливу за порушення законодавства про захист прав споживачів на ринках небанківських фінансових послуг, удосконалення механізму застосування санкцій до небанківських фінансових установ за такі порушення.

Основними цілями розробки проекту Закону є:

удосконалення механізму застосування заходів впливу за порушення законодавства про захист прав споживачів небанківських фінансових послуг;

встановлення відповідальності за ненадання або несвоєчасне надання клієнту передбаченої частинами першою та другою статті 12 цього Закону інформації про умови надання фінансових послуг, а саме накладення на посадову особу фінансової установи штрафу у розмірі від 20 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

запобігання створенню перешкод для виконання посадовими особами Нацкомфінпослуг покладених на них обов’язків.

Проект Закону передбачає внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Закону України Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг” та Закону України Про захист прав споживачів”.

Законопроектом пропонується встановити відповідальність:

за ненадання клієнту передбаченої частинами першою та другою статті 12 Закону України Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послугінформації про умови надання фінансових послуг;

за створення  перешкод для виконання посадовими особами Нацкомфінпослуг покладених на них обов’язків.

Реалізація проекту Закону забезпечить створення правових основ для забезпечення захисту прав та інтересів споживачів небанківських фінансових послуг.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку № 16/3-596/1652 від 21.04.2015 року зазначає, що підтримує його прийняття у першому читанні за основу, оскільки він спрямований, зокрема, на забезпечення дотримання фінансовими установами вимог законодавства про захист прав споживачів,а також сприятиме зменшенню кількості порушень на фінансовому ринку. Крім цього, при його доопрацюванні враховані зауваження та пропозиції, висловлені у висновку управління за № 16/3-30/1652 від 14.01.2015 року на попередній законопроект.

Враховуючи викладене, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо захисту прав споживачів на ринку фінансових послуг        (реєстр. № 1652 від 24.03.2015 р.), внесений народним депутатом України Поляковим М.А., взяти за основу.

Доповідачем від Комітету визначено Секретаря Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності – народного депутата України Полякова М.А.

 

 

Голова Комітету                                                               С.В. Рибалка