ІНФОРМАЦІЯ

  про роботу Комітету Верховної Ради  України

з питань фінансової політики і банківської діяльності

за 2 сесію VIIІ скликання 

(лютий - липень 2015 року)

 

За період другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання Комітетом з питань фінансової політики і банківської діяльності було проведено 19 засідань Комітету. Окремої уваги заслуговує організація та проведення Головою Комітету Рибалкою С.В. виїзного засідання Комітету до міста Дніпропетровськ. На засіданнях Комітету було розглянуто 56 питань порядку денного.

До секретаріату Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності за другу сесію (станом на 22.07.2015р.) надійшло на опрацювання 2811 документів, із них:

- 118 законодавчих актів;

- опрацьовано 631 поправку при опрацюванні законопроектів до другого читання;

- надійшло 492 звернення громадян;

- 26 інформаційних запитів.

На даний час на опрацюванні в Комітеті знаходяться 62 законопроекти та постанови з опрацювання яких Комітет є головним, та 91 законопроект, з опрацювання яких Комітет визначено не головним. За період роботи другої сесії восьмого скликання внесено на розгляд Верховної Ради України 32 проектів законодавчих актів з попереднім висновком головного Комітету, відкликано та знято з розгляду 20 законопроектів, очікують розгляду 14 законопроектів, які підготовлені Комітетом до розгляду Верховною Радою України. Прийнято у третьому читанні та в цілому законопроект про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті (реєстр. № 1558-1), а також прийнято 3 Закони України:

1. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов повернення строкових депозитів» № 424-VIII;

2. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України» № 541-VIII, в рамках співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

3. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку», реєстр. № 2045а.

Особливої уваги було приділено Комітетом співпраці з Національним банком України, Міністерством фінансів України та профільними Національними комісіями. Зокрема, на засіданнях Комітету були заслухані:

- 10 лютого 2015 року  інформація Голови Національного банку України Гонтаревої В.О. про роботу Національного банку України за 2014 рік, основні напрями роботи і перспективи законодавчої ініціативи на 2015 рік;

-  3 березня 2015 року інформація Міністра фінансів України Яресько Н.І. про основні напрями роботи і перспективи законодавчої ініціативи на 2015 рік;

- 18 березня 2015 року інформація директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Ворушиліна К.М. про роботу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у 2014 році та основні напрями роботи на 2015 рік;

- 8 квітня 2015 року інформація першого заступника Голови Національного банку України Писарука О.В. щодо стану банківської системи України та про подальші кроки Національного банку України з метою стабілізації валютного ринку та фінансової системи України в цілому,

Були проведені зустрічі народних депутатів – членів Комітету з новопризначеними Головою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг Пашком І.В., Головою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Хромаєвим Т.З. щодо спільного бачення співпраці Комітету та Національних комісій, також відбулася зустріч із представниками USAID Програми розвитку фінансового сектору FINREP-II на тему: «Співпраця по проектам законів, які стосуються фінансового сектору».

Значні зусилля Комітету були направлені на підготовку та проведення 18 лютого 2015 року парламентських слухань на тему: "Про шляхи стабілізації банківської системи України".

Під час другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання у Комітеті з питань фінансової політики і банківської діяльності були проведені круглі столи:

 23 лютого 2015 року відбувся круглий стіл з банками членами платіжних систем щодо проблемних питань розвитку платежів фізичних осіб в Україні та шляхів їх законодавчого вдосконалення.

3 квітня 2015 на круглому столі в Комітеті обговорювалися можливості  порятунку «Дельта Банку». У заході взяли участь Голова Комітету Сергій Рибалка, голова підкомітету Іван Фурсін, заступник Міністра фінансів України Артем Шевальов, директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новіков, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Андрій Оленчик, інші представники Мінфіну, НБУ та ФГВФО, представники Комітету кредиторів «Дельта Банку», фінансові експерти та представники вкладників цього банку.

15 квітня 2015 року - “Сучасний стан системи захисту прав та законних інтересів споживачів фінансових послуг, шляхи її реформування”, на якому були обговорені питання існуючої системи захисту прав та законних інтересів споживачів фінансових послуг, необхідність прийняття нових законодавчих актів, а також Державної програми реформування системи захисту прав та законних інтересів споживачів фінансових послуг в Україні. 

16 квітня 2015 року Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності провів зустріч з делегацією провідних перестрахувальних компаній Європи на запрошення Аграрного страхового Пулу. Учасники зустрічі домовилися спільно підготувати законопроект для модернізації закону про агрострахування з державною підтримкою, який був прийнятий ще в 2012 році.

15 травня 2015 року – круглий стіл щодо підготовки змін до законодавства України щодо посилення відповідальності за неправомірний обіг засобів платежу за участі банків членів платіжних систем.

У зв’язку з вимогою сьогодення була проведена велика кількість робочих груп щодо напрацювання низки важливих законопроектів:

-  про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті (реєстр. № 1558-1);

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку), реєстр. № 2045а;

- про внесення змін до Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» (реєстр. № 2265).

В рамках затвердженого 4 червня 2015 року Верховною Радою України «Плану законодавчого забезпечення реформ в Україні», Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності разом з Національним банком України та профільними Національними комісіями здійснює розробку та внесення на розгляд Верховної Ради України визначених «Планом» законопроектів. На засіданні Комітету 15 липня 2015 року була презентована Головою Національного банку України Гонтаревою В.О. «Комплексна програма розвитку фінансового сектору України до 2020 року» та «План дій Національного банку України на 2015 рік» щодо  законодавчих ініціатив, які надійшли від Національного банку України для подальшого додаткового включення необхідних законодавчих актів до «Плану законодавчого забезпечення реформ в Україні».

Члени комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності в робочому режимі спілкуються з експертами Світового банку. Народні депутати України – члени Комітету зацікавлені в активізації консультацій із експертами міжнародних фінансових організацій для використання кращого міжнародного досвіду у процесі стабілізації та реформуванні фінансової системи України. Основними темами обговорення стали перспективи стабілізації банківської системи України та можливі ризики на цьому шляху. Зокрема, народних депутатів – членів Комітету цікавить міжнародний досвід щодо підвищення ефективності роботи Фонду гарантування вкладів та управління активами ліквідованих банків.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку